Image van een raket met het WordPress logo

Waarom ik een website in WordPress zou bouwen

Zo af en toe bouw ik een website en dan in WordPress. Waarom ik een website in WordPress zou bouwen? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen. Wie weet kan ik wat voor je betekenen?

De installatie is eenvoudig

Als jouw hosting de programmeertaal PHP en een MySQL database ondersteund dan kun je WordPress gebruiken. En bij sommige bedrijven zijn er zelfs mogelijkheden om dit automatisch te doen via een websitegenerator. Dit gaat dan met een paar klikken op de knop. De installatie van WordPress is zo eenvoudig dat je hier echt geen cursus voor hoeft te volgen.

Groot aanbod aan templates en sjablonen

Als je WordPress installeert op jouw websiteomgeving dan zie je jouw website in een standaard sjabloon/ template. Bij WordPress noemen ze dit een Theme. WordPress kent talloze themes. Het aanbod is zo gigantisch dat je soms echt werkelijk niet kan kiezen.

Wat ik dan doe is een themebuilder gebruiken waarmee je jouw website kan bouwen. Dan maak je dus je eigen theme.

Betaalde sjablonen

Soms is het gewoon verstandig om te kiezen voor een betaald theme (thema). Dan krijg je er een handleiding bij met duidelijk beschreven hoe je het gekozen thema moet installeren en opzetten én er is ook support van de themabouwer.

Ik raad dit vaak aan als er commerciële doelen behaalt moeten worden met de website. De investering ligt dan rond de €70,- Deze kosten haal je er makkelijk uit. Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten is dan echt onverstandig.

WordPress is eenvoudig te gebruiken

Een website in dit CMS is echt een aanrader als het gaat om de eenvoud en gebruikersvriendelijkheid. Het CMS is namelijk zo opgebouwd dat je er eenvoudig dingen in kunt beheren zoals de berichten, afbeeldingen, video’s, pagina’s, menu’s, templates, plugins en meer.

WordPress is vriendelijk voor de zoekmachine

WordPress is erg geweldig als het gaat om de zoekmachines. Er zijn verschillende standaard functionaliteiten die WordPress bezit en er zijn plug-ins die je nog meer uit je website laten halen om gevonden te worden.

Standaard wordt het websiteadres mooi gemaakt voor de zoekmachines. Ook worden er standaard permanente links gemaakt. Je kunt zelfs nieuwe pagina’s onderbrengen per maand, jaar of dag. Gewoon zoals jij het zelf zou willen.

Een plug-in die ik graag gebruik om mijn websites te optimaliseren voor de zoekmachines is de plugin YOAST. Die geeft je tips en trucs voor het optimaliseren van je website, per pagina, voor de zoekmachine

Gebruik van media als afbeeldingen en video’s

Afbeeldingen e.d. maken een pagina erg leuk en dragen bij aan de beleving van de bezoeker. In WordPress kun je heel makkelijk afbeeldingen toevoegen en beheren. Erg handig. Er is namelijk een soort mediabank waarin je dit kunt beheren.

Formulieren gebruiken

Je kunt ook makkelijk een formulier bouwen. Er zijn verschillende plugins die dat voor je kunnen doen. Bijvoorbeeld Contact Form 7. Zie de website van deze ontwikkelaar.

Voor het opbouwen van websites in WordPress ben ik tegenwoordig een grote fan van het Enfold thema. In dit thema heb je echt een fantastische pagebuilder. In deze builder zit ook een optie om formulieren te maken.

Het is makkelijk over te dragen

Als je een website maakt met WordPress dan is het eenvoudig om het webmasterschap over te dragen aan een andere webmaster. Het enige dat je hoeft te doen is het adres van de website geven waar de website staat met WordPress, de logingegevens en een kleine uitleg. Verder niets!

De code van de website is up to date

Je hoeft je geen zorgen te maken als webmaster van een website die in WordPress is gemaakt over de code versie. Die is over het algemeen up to date mits je de website updates bijhoudt. Ook de plug-ins zijn up to date. Erg eenvoudig te doen.

Een grote achterban

Er is een grote achterban van webmaster, ontwikkelaars en andere groepen mensen die WordPress gebruiken en onderhouden. De community is zo groot dat je eigenlijk altijd iemand in jouw netwerk hebt die WordPress gebruikt voor een website. Hierdoor is ook de kennis overal te vinden.

Heb ik misschien je interesse gewekt om een website te laten maken? Neem dan contact met mij op. Wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen.

Geef een reactie